Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (2022)

Wie graag bakt kent het vast wel. Je eet niet alles in één keer op, maar hoe kun je het overgebleven lekkers nu het best bewaren? En misschien nog wel belangrijker: hoe lang kun je het bewaren? In dit artikel heb ik voor verschillende zoete baksels beschreven hoe en hoe lang je ze kunt bewaren. Een post dus met alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes.

Mis je nog iets? Laat het mij dan weten, dan kan ik de lijst aanvullen.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (1)

Koekjes

Koekjes blijven in een afgesloten trommel 4 tot 6 weken goed. Sommigen zweren bij een echte koektrommel en niet zo’n plastic tupperware trommeltje. Reden daarvan is dat in de ‘gewone’ koektrommel koekjes langer knapperig blijven omdat het vocht er door de kiertjes uit kan. Ik heb zelf een plastic trommel en deze werkt ook prima. Mochten je koekjes nu wel zacht worden, leg er dan een stukje brood in of zet er een klein bakje met rijst in. Dit neemt het vocht op zodat jouw koekjes knapperig blijven.

Doe in een trommel maar één soort koek. Met verschillende smaken koekjes in één trommel kunnen de koekjes elkaars smaak overnemen. Ook kan het zijn dat één koekje meer vocht bevat en zo de andere koekjes zacht en taai maakt.

Wil je ze invriezen? Zorg dat de koekjes goed luchtdicht verpakt zijn. Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Gedecoreerde koekjes met Royal icing

Koekjes die je hebt gedecoreerd met Royal Icing blijven zo’n 4 tot 6 weken goed in een afgesloten trommel.

In verband met condensvorming bij het ontdooien zou ik deze koekjes niet invriezen, daardoor zal de royal icing smelten.

Koekjesdeeg invriezen

Koekdeeg kun je prima invriezen. Je kunt het best het deeg al in porties verdelen voordat je het invriest. Op het moment dat je de koekjes wilt bakken kun je je gemaakte porties (plakjes, balletjes, etc.) gelijk op de bakplaat leggen en in de oven schuiven. Je hoeft het deeg niet te ontdooien. De baktijd voor het bevroren koekdeeg is alleen iets langer. Tel 2-3 minuten bij de baktijd van het recept op.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (2)

Taarten

Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks. Anders kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten.

Zo’n grote taart gemaakt dat hij niet op gaat? Je kunt de meeste taarten ook invriezen. Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. De taart blijft ongeveer 3 maanden goed.

Losse taartbodems kun je ook prima invriezen. Doe deze in een zak en ze blijven ongeveer 4 maanden goed.

Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op.

Gedecoreerde taarten met fondant/marsepein

Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.

Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen. Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat hem daarna pas op kamertemperatuur komen (vlak voor aansnijden). Als je de taart te snel ontdooit (direct op aanrecht) krijg je condensvorming waardoor de fondant of marsepein zal smelten. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor ook de kans op condensvorming kleiner is. De taart kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (3)

Cakes

Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

Pak een cake goed in met folie en doe deze in een zak als je de cake wilt invriezen. In de vriezer blijft hij ongeveer 3 maanden goed.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (4)

Cupcakes

Voor cupcakes geldt hetzelfde als voor cakes. Bewaar ze in een trommel maar niet in de koelkast, dan blijven ze zeker een week goed. Als ik cupcakes invries doe ik ze per 3 of 4 in een boterhamzakje. Dan blijven ze 3 maanden goed.

Gedecoreerde cupcakes met fondant/marsepein

Gedecoreerde cupcakes blijven langer goed. Dat komt omdat je met de fondant of marsepein het cakeje helemaal afsluit, je pakt hem dus eigenlijk al goed in.

Ook gedecoreerde cupcakes kun je invriezen. Zet ze in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. In de vriezer blijven de cupcakes 3 maanden goed. Hoewel ik het niet aanraad om cupcakes in de koelkast te bewaren kun je gedecoreerde cupcakes wel het best in de koelkast laten ontdooien. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor ook de kans op condensvorming kleiner is.Zo krijg je dus weinig tot geen condensvorming, door de condens zouden je decoraties kunnen smelten. Ook is het cakeje afgesloten van de buitenlucht door de decoraties en is de kans op uitdrogen klein.

Met vulling en/of een toef

Wanneer je cupcakes met toeven maakt spuit je die toeven er vaak al van tevoren op. Zelf doe ik dit maximaal 1 dag voordat ze gegeten worden. Zet de cupcakes in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek (maar niet in de koelkast).

Cupcakes met een toef zou ik niet in hun geheel invriezen. Dan kun je beter de cupcakes los invriezen en de botercrème in de koelkast bewaren of op het moment zelf maken.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (5)

Muffins

Muffins bewaar je, net als cupcakes, in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

Invriezen kan natuurlijk ook, pak ze goed luchtdicht in. Dan blijven ze 3 maanden goed.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (6)

Schuimpjes

Schuimpjes bewaar ik altijd in een taartdoos. Het vocht dat nog in de schuimpjes zit kan weg, maar vocht uit de omgeving zal niet in de schuimpjes trekken. Ze worden zacht en taai als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Schuimpjes blijven zeker 1-2 weken goed in een taartdoos.

Schuimpjes kun je niet invriezen, door het vocht zullen ze zacht worden en smelten.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (7)

Cake pops

Cake pops die niet in chocola zijn gedipt kun je in een afgesloten trommel een week bewaren. Goed luchtdicht verpakt blijven ze in de vriezer 3 maanden goed.

In chocolade gedipte cake pops

Zodra cake pops in chocolade zijn gedipt worden ze goed afgesloten van de buitenlucht waardoor ze langer houdbaar zijn. Je kunt ze dan 2 weken bewaren.

Gedecoreerde cake pops kun je beter niet invriezen omdat de decoraties daar niet mooier van worden. Als je het toch wil doen moet je ze goed luchtdicht verpakken. Laat ze in de koelkast ontdooien. In de vriezer blijven ze 3 maanden goed.

Alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes. - Laura's Bakery (8)

Bladerdeeghapjes

Hapjes van bladerdeeg kun je heel goed van tevoren maken. Je kunt ze al gelijk bakken en later opwarmen, maar je kunt ze ook voorbereiden en pas bakken als je ze nodig hebt. Al gebakken hapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminiumfolie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.

De hapjes kun je ook goed invriezen. Doe dit luchtdicht. In de vriezer blijven ze 2 maanden goed. Na ontdooien warm je ze weer even op in de oven.

Gebakken bladerdeeghapjes opwarmen

Bladerdeeghapjes kun je goed van tevoren maken. Op het moment dat je ze wilt serveren zet je ze nog even 5 minuten in de oven op 225 graden.

Bladerdeeghapjes van tevoren maken en later bakken

Je kunt er ook voor kiezen om de bladerdeeghapjes op voorhand te maken, maar pas te bakken als je ze nodig hebt. Bewaar je gemaakte hapjes maximaal 2-3 dagen in een luchtdichte trommel in de koelkast, doe stukjes bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Op het moment dat je ze nodig hebt, haal je ze uit de koelkast en bak je ze volgens het recept. Afhankelijk van de grootte van het hapje bak je ze 1-2 minuten langer dan het recept aangeeft.

Handige Baktips

Je kunt ook nog een kijkje nemen op Handige Baktips voor bewaaradviezen. Veel van bovenstaande baksels, maar ook veel andere soorten, worden hier uitgebreid beschreven.

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated: 08/14/2022

Views: 5666

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.