Veel gestelde vragen (2022)

Home Veel gestelde vragen

WAT IS FONDANT EIGENLIJK?
Fondant is een substantie die in deegvorm vaak gebruikt wordt voor de vulling van bonbons. In glazuurvorm of als rol-deeg wordt fondant bijvoorbeeld gebruikt op taarten, cupcakes of om koekjes mee te versieren.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN MUFFIN EN EEN CUPCAKE?Uiteraard zijn er verschillen tussen cupcakes en muffins, dit verschil zit hem niet alleen in de afwerking, cupcakes worden vaak versierd met fondant of glazuur. Terwijl een muffin blijft zoals hij is. Het echte verschil zit in de textur van het beslag. Bij het bereiden van muffins meng je alle natte ingrediënten en alle droge ingrediënten apart en dan voeg je de natte en droge ingrediënten samen door deze stevig met bijvoorbeeld een pollepel door elkaar te roeren. Muffin beslag heeft hierdoor vaak nog klontjes.
Het beslag van cupcakes is meer gelijk aan een standaard cakebeslag en is glad van textuur.

HOE CONTROLEER IK OF DE CUPCAKES OF MUFFINS GAAR ZIJN?
Je kunt met behulp van de sate prikker controleren of de muffins of cupcakes al gaar zijn. Steek de prikker in de muffin of cupcake, komt de prikker er droog weer uit dan is deze gaar, zit er nog nat beslag aan de prikker dan moet je de baktijd nog iets verlengen.

HOE KRIJG IK EEN MOOIE PLATTE CUPCAKE?
Mochten de cupcakes boven de vormpjes uit zijn gerezen, leg er dan zodra je ze buiten de oven in het muffinblik laat afkoelen, een houten snijplank op.
Na een paar minuten zijn de cupcakes plat en daardoor makkelijker te versieren met botercrème of fondant!

HOE LANG KUN JE BOTERCREME BEWAREN?
Je kunt botercrème tot ongeveer twee weken in de koelkast bewaren in een luchtdichte voorraaddoos. Voor je de botercrème weer gaat gebruiken moet het iets zachter laten worden en het geheel nog even op een gemiddelde snelheid mixen.

HOE KRIJG IK DE SLAGROOM IN EEN GARNEERSPUIT ZONDER TE KNOEIEN?
De makkelijkste manier om slagroom in een garneerspuit te krijgen is door de slagroom er met behulp van een smalle siliconen spatel in te spatelen en de spatel steeds aan de binnenkant af te vegen voor je een volgende dot slagroom in de spuit stopt. Zodra de spuit helemaal vol zit kun je de spatel over de opening strijken en de garneerspuit dichtdraaien.

KAN EEN TAART WORDEN INGEVROREN?
Gedecoreerde taarten met marsepein, rolfondant, glazuur en/of chocolade zijn prima in te vriezen. De houdbaarheid is afhankelijk van de vulling, het soort gebak en de kwaliteit van de vriezer, maar meestal kun je wel zo’n drie maanden aanhouden. Goed om te weten is dat, na een periode in de vriezer, de smaak van de taart vaak nog beter is!
Verpak de taart luchtdicht om uitdrogen in de vriezer en condensvorming bij het ontdooien te voorkomen. Zet de taart eerst in een taartdoos en trek er vervolgens een zak omheen die je goed dicht plakt. Het grote toverwoord: LANGZAAM laten ontdooien. Haal de taart de avond voor gebruik uit de vriezer en zet hem (met gesloten verpakking!) in de koelkast. Haal hem daar de volgende ochtend uit, maar maak de verpakking nog niet open. Laat hem minstens een uur rustig op kamertemperatuur komen, voordat je hem uitpakt. Wanneer er daarna nog steeds condens op je taart slaat, zal het in ieder geval niet meer zo nat worden dat de suiker oplost in het vocht. Het beetje ‘zweet’ dat de taart dan misschien nog laat zien, kan gewoon aan de lucht drogen. (Bron: www.MjamTaart.nl)

HOE KAN IK DE CUPCAKES HET BESTE BEWAREN?
De cupcakes zijn vers gebakken. Je kan ze daarna het best bewaren in een goed afgesloten bak. Ze zijn dan nog zeker 3 dagen lekker. Niet in de koelkast, dan drogen ze uit.Wil je ze langer bewaren, dan kan je ze ook invriezen. Tot ongeveer 2 maanden in een afgesloten bak of zak. Bij het ontdooien de deksel eraf doen i.v.m. condensvorming.

KAN IK ZELF EEN TAARTSTOPPER AANLEVEREN?
Uiteraard is het mogelijk om een eigen taarttopper aan te bieden voor op de taart. Graag ontvangen we deze enkele dagen van te voren om te kunnen beoordelen of deze extra steun nodig heeft in de taart en of deze geschikt is om op een taart te plaatsen. Uit hygiënische oogpunt is het ook het beste als het door zo min mogelijk handen gaat.

KAN EEN BRUIDSTAART GELEVERD WORDEN?
De levering en opbouw van de bruidstaart is mogelijk tegen een vergoeding vanaf 0,30 € per kilometer (heen en terug naar de locatie). Taarten kunnen uiteraard ook opgehaald worden, echter kunnen wij dan geen garantie bij schade bieden.

HOE KAN IK DE ZOETE TAART VOLGEN?
Wij zijn naast deze website ook actief op:
• Facebook
• Instagram

Fans en followers zijn van harte welkom!

KAN IK MIJN BESTELLING OOK OP EEN ANDER ADRES LATEN BEZORGEN?
Ja, wij leveren uw bestelling op elk gewenst adres: op uw werkplek, bij familie, vrienden of buren. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld ook een pakket laten bezorgen bij uw vriendin of moeder, bijvoorbeeld als cadeau. Dit kunt u aangeven tijdens het bestelproces. Let op: er kan alleen bezorgd worden binnen Nederland.

WAT VOOR SOORT TAARTBODEM MOET IK BAKKEN?
De taarten van De Zoete taart hebben biscuit als basis. Dit is een zacht en luchtig kapsel met een lichte smaak en structuur (zie foto). Het heeft daarnaast als voordeel dat er geen vet in zit, er zitten al genoeg calorieën in de rest van de taart. Maar je kunt ook cake gebruiken als je dat lekkerder of makkelijker vindt.
Wanneer je een 3D-taart gaat maken wordt juist aangeraden om cake te gebruiken, omdat dat steviger is.

HOE WORDT MIJN BESLAG ZO LUCHTIG MOGELIJK?
Of je biscuit luchtig wordt heeft vooral te maken met de eieren. Die mogen niet te koud zijn. Leg ze een nachtje uit de koelkast of een paar minuten in een bakje met heet water voor je je beslag gaat maken. Daarnaast is het belangrijk dat je de eieren lang genoeg mixt, zo’n 10 minuten. Het beslag moet bijna wit van kleur zijn en je moet er pieken in kunnen maken.

HOE ZORG IK DAT MIJN TAART GOED RIJST EN MOOI HOOG WORDT?
Je beslag moet in elk geval goed luchtig zijn, hiervoor moet je de eieren ca. 10 minuten mixen. Om het kapsel gelijkmatig te laten rijzen, kan je de temperatuur van de oven 3 stappen opschroeven tot het eind.
Voorbeeld: 13 minuten op 150 graden, 13 minuten op 165 graden en 13 minuten op 175-180 graden. Voel ALTIJD aan de bovenkant van je taart of hij veerkracht heeft. Voel je nog lucht, laat de taart dan nog een paar minuten langer bakken en controleer steeds weer net zolang tot hij wel gaar is.

HOE WEET IK OF MIJN TAART GAAR IS?
Dit kun je controleren door een satéprikker in het kapsel te prikken. Als hij er helemaal droog uitkomt, is hij gaar. Nooit eerder contoleren dan driekwart van de baktijd om is, anders zakt je kapsel in.
Een andere manier om te controleren of je taart gaar is, is de veerkracht te testen. Duw (met een ovenwant aan) voorzichtig op de bovenkant van je taart. Geeft hij mee, dan is hij gaar. Duw je er een deukje in, dan moet hij nog wat langer in de oven. Dan na 5 min. opnieuw controleren.

HOE KRIJG IK DE TAART HEEL UIT DE VORM?
Voor een mooie taart moet de bodem netjes uit de vorm komen. Om er voor te zorgen dat je kapsel heel uit de vorm komt, zul je de vorm moeten invetten of bekleden met bakpapier. Invetten gaat heel simpel met een bakspray. Maar ook met een klontje boter of margarine gaat dat prima. Eventueel bestuif je de boter/margarine daarna met bloem.
• bakpapier goed zitten.
• De taart kort laten afkoelen in de vorm, om breken te voorkomen.

HOE BEWAAR IK MARSEPEIN EN/OF ROLFONDANT?
Marsepein en rolfondant zijn erg lang houdbaar. Wikkel het in folie of doe het in een plastic zakje en bewaar het zo verpakt in een afgesloten bakje of emmer. Zorg er voor dat je schoon werkt en dat er geen resten biscuit o.i.d. in je marsepein of fondant zitten en je kunt het nog bijna net zolang als de THT-datum bewaren. Bewaren doe je buiten de koelkast. Fondant met tylose erdoor bewaar je op dezelfde manier, goed luchtdicht verpakt.

IK KAN HET ANTWOORD OP MIJN VRAAG NIET VINDEN!

Stel je vraag via ons contactformulier.

Deel deze pagina op Social Media:

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated: 10/26/2022

Views: 5682

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.